De klimaatbende van Sint-Jan
Op basisschool Sint-Jan in het vijfde leerjaar zorgt de klimaatbende voor een bijzondere dynamiek. Leerkracht Kimberly deelt hoe het project haar leerlingen inspireert om duurzaamheid in de praktijk te brengen én hoe het ook haar lesgeven verrijkt.
Snel naar
Waarom een klimaatbende?
“Kinderen leren op een speelse en praktische manier over duurzaamheid, klimaatverandering en hun invloed op de natuur,” vertelt Kimberly. Maar het gaat verder dan alleen kennis. “Ze ontwikkelen ook belangrijke vaardigheden zoals samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en creatieve oplossingen bedenken. Of waarden zoals zorg voor de natuur en solidariteit. De leerlingen werken aan gemeenschappelijke doelen en betrekken de hele school in hun verhaal. Dankzij de klimaatbende laten onze leerlingen zien dat verandering wél mogelijk is en inspireren ze anderen, van ouders en leerkrachten tot buurtbewoners.”
Ondersteuning voor de leerkracht
Kimberly voelt zich zeker niet alleen staan. “Als leerkracht krijg je veel ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan didactische materialen, bijscholingen en workshops. Maar er is ook ruimte om ervaringen uit te wisselen met collega’s van andere scholen. Samen bespreken we wat werkt en sturen we bij waar nodig.”
Rode draad
De klimaatbende is geen los project, maar vormt een rode draad doorheen het hele schooljaar. “Het sluit perfect aan bij onze lesdoelen. Wat we leren in de klas, brengen we meteen in de praktijk. De kinderen werken aan uiteenlopende activiteiten en projecten, zoals energieonderzoeken op school, het ontwerpen van een klimaatbende-logo, duurzame voeding .... Door dit continu aanwezige project wordt duurzaamheid een vast onderdeel van het dagelijks leren.”
Gemotiveerde leerlingen
"De leerlingen zijn enorm enthousiast! Het project daagt hen uit om na te denken over oplossingen voor klimaatproblemen en laat hen voelen dat ze écht iets kunnen betekenen. Het geeft ze een enorme boost om als jonge klimaathelden een positieve impact te hebben op de wereld.”
Aanrader
Of Kimberly overtuigd is van de meerwaarde van haar klimaatbende?
“Zeker! Het project inspireert en verrijkt zowel leerlingen als leerkrachten. Je ziet hoe kinderen groeien in bewustzijn, verantwoordelijkheid en samenwerking, terwijl ze werken aan een duurzame toekomst. Het is een unieke kans om duurzaamheid een vaste plek te geven in je lespraktijk.”
Zelf een klimaatbende opstarten?
Geïnspireerd door de ervaringen van leerkracht Kimberly en haar leerlingen? Dat snappen we helemaal! De klimaatbende is een fantastisch initiatief om leerlingen op een leuke en interactieve manier bewust te maken van duurzaamheid.
Dus, wil je graag zelf een klimaatbende starten? Laat je begeleiden door MOS.
Hoe werkt het?
- Contacteer je gemeente. Zij helpen om andere scholen aan boord te krijgen. De schepenen van onderwijs en klimaat spelen een sleutelrol in de samenwerking.
- Schooljaar 1: MOS stoomt jou en je collega's klaar met een vormingspakket op maat.
- Schooljaar 2: Jij gaat aan de slag met je leerlingen, met ondersteuning van MOS.
- De gemeente organiseert samen met MOS de start- en slotdag.
- Je krijgt vier uitdagingen voor je leerlingen, die jij zelf op eigen tempo inplant.
- Je wisselt ervaringen uit met andere scholen en leerkrachten.
Een vraag over de klimaatbendes?
016 26 72 52 of 016 26 72 37
mos [at] vlaamsbrabant.be (mos[at]vlaamsbrabant[dot]be)