Veelgestelde vragen over de fietstest

Snel naar

Moet ik elke dag fietsen?

Als je deelneemt aan de fietstest, engageer je je om minstens de helft van je woon-werkritten met de fiets af te leggen.

Waar kan ik de accu van mijn fiets opladen?

Elke accu kan je opladen aan een gewoon stopcontact. De accu van de elektrische fiets, bakfiets, longtail en Riese & Müller Nevo 4 GT Vario HS speed pedelec is afneembaar. De accu van de Oxford D1125 speed pedelec is niet afneembaar en kan enkel opgeladen worden via de aansluiting op de fiets.
Wil je meer informatie over beschikbare laadpunten op je werkplek, neem dan contact op met de interne coördinator van je bedrijf.

Ben ik verzekerd?

Schade aan de fiets of diefstal is verzekerd door de provincie Vlaams-Brabant. Lichamelijke schade onderweg naar het werk is gedekt door de arbeidsongevallenverzekering van je werkgever. Als bestuurder van een speed pedelec, verzeker je je best voor burgerlijke aansprakelijkheid.

Wat te doen bij fietspech?

Ben je niet onderweg met de fiets? Bel de onderhoudsdienst van Velo vzw: 016 29 87 55 of bedrijfsfietsen [at] velo.be (bedrijfsfietsen[at]velo[dot]be). Meld het nummer van je testfiets en de locatie. Velo herstelt ten laatste 1 werkdag later jouw fiets. Meld je het probleem vóór 10 uur ’s morgens, dan herstellen ze jouw fiets dezelfde dag.
Ben je wel onderweg met de fiets? Doe beroep op VAB pechverhelping: 03 253 60 14 en vermeld 'contract Bike & Co'

Mag ik de elektrische fiets met de wagen vervoeren?

Dat mag enkel met een fietsendrager of in een voertuig waarin de fiets rechtop kan staan. De e-bakfiets en longtail mag je niet met een fietsendrager vervoeren.

Wat voor kinderstoeltje heeft de bakfiets?

De bakfiets heeft een bankje met twee zitplaatsen. Kinderen moeten zelfstandig kunnen zitten (ongeveer vanaf de leeftijd van 1 jaar). Wil je jongere kinderen vervoeren, geef dat dan door bij je registratie.
Twee testfietsen zijn uitgerust met maxi cosi dragers.

Kan ik mijn kind vervoeren met een longtail?

Met de longtail kan je zowel grotere als kleinere kinderen vervoeren. Voor kleinere kinderen (9 maanden tot 6 jaar) kunnen er twee fietsstoelen achter elkaar gemonteerd worden. Kinderen ouder dan 6 jaar kunnen meerijden in de zogenaamde “monkey bars” met zitkussen.

Wat voor kinderstoeltje heeft een longtail?

De longtail kan op vraag uitgerust worden met 1 tot 2 kinderstoeltjes voor kinderen vanaf 9 maanden tot 6 jaar.

Kan ik mijn kind vervoeren met de elektrische fiets of speed pedelec?

Je mag geen kinderstoeltje of fietskar op of aan de elektrische fiets of speed pedelec bevestigen. Wil je kinderen vervoeren, dan test je best de e-bakfiets of de longtail.

Hoe kan ik bagage vervoeren?

De e-bakfiets en speedpedelec zijn standaard uitgerust met grote fietstassen. In de bakfiets is er voldoende plaats om zowel kinderen als bagage te vervoeren. De longtail heeft een voorpakdrager met krat.

Hoe wis ik de gereden kilometers in de fietscomputer (Shimano Steps)?

Klik op de zwarte toets (boven de pijltjestoetsen) van je bedieningspaneel tot 'DST' op je scherm verschijnt. Hou de zwarte knop ingedrukt tot de kilometerstand knippert en duw opnieuw op de zwarte knop. De gegevens van je fietscomputer zijn gewist. Enkel het totaal aantal gereden kilometers 'ODO' kan je niet wissen.

Foutmelding W013 verschijnt op de display van de e-fiets (Shimano Steps)

Bij het inschakelen van de stroom mag je geen druk uitoefenen op het pedaal. Schakel de stroom uit met de aan-uitknop van de display, haal je voet van het pedaal en schakel de stroom opnieuw in. Neem contact op met de onderhoudsdienst van Velo vzw (016 29 87 55) wanneer je de foutmelding blijft krijgen.

Hoe vind ik de meest aangename fietsroute?

Zoek vooraf even wat de meest geschikte route is in een routeplanner. Google maps heeft een aparte fietsknop of gebruik de routeplanner van www.fietssnelwegen.be. Neem je liever een recreatieve route dan kan je via de fietsknooppunten op www.fietsnet.be een traject uitstippelen. Schrijf je in voor De Fietstest, dan krijg je een handige smartphonehouder.

Hoe snel kan ik rijden met de elektrische fietsen?

Je snelheid hangt af van je eigen trapkracht en de gekozen motorstand. De elektrische ondersteuning van de elektrische stads- en bakfiets en de longtail is begrensd op 25 km/u. Als je sneller wil rijden, zal je stevig moeten doortrappen. Kom je nu al met een racefiets naar het werk, dan zal je niet sneller op het werk zijn met deze e-fiets. De elektrische ondersteuning van de speed pedelec is begrensd op 45 km/u.
De werkelijke snelheid van de demomodellen ligt lager. Hou rekening met een gemiddelde snelheid van ongeveer 33 km/u.

Kan iedereen een speed pedelec testen?

Speed pedelecs worden beschouwd als bromfietsen. Bestuurders moeten dan ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor de bromfiets (AM) of auto (B). Kandidaten die op meer dan 15 kilometer van het werk wonen krijgen voorrang.

Mag ik een gewone helm dragen op de speed pedelec?

Neen. De bestuurder van een speed pedelec moet een goedgekeurde helm (conform aan EN1078) dragen. De helm moet de slapen en het achterhoofd beschermen. Wie tijdens de fietstest een speed pedelec probeert, kan een helm lenen.

Mijn testfiets is gestolen. Wat nu?

Bij diefstal verwittig je onmiddellijk Velo vzw en de interne coördinator van je bedrijf. Velo vzw zal je de nodige informatie bezorgen om een proces verbaal te laten opmaken (online aangifte is niet voldoende). Voor je naar de politie stapt hebt je minstens volgende gegevens nodig: het merk, model, framenummer, de naam van de eigenaar (Velo vzw, Hollestraat 1, 3001 Heverlee) en de verzekeraar (Equinox C&M BVBA, VELO VZW - TRA075). Bij een speed pedelec moet je ook de nummerplaat opgeven en het inschrijvingsbewijs voorleggen (Velo vzw bewaart de originele inschrijvingsbewijzen). Neem ook een foto van de plaats van diefstal. Bezorg de sleutel van de fiets aan de interne coördinator van je bedrijf.

Nog een vraag over de fietstest?

Elke werkdag van 8:30 tot 17:00 uur

fiets [at] vlaamsbrabant.be

Antwoord binnen 2 werkdagen.